Προς Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Κα Στέφη Δράκου
3 Μαΐου 2022
Κυρία Υπουργέ,
Θέμα: Διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των Γυναικών με βάση τις απαιτήσεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
Σε συνέχεια της συνάντησης μας με τον κο Τσιάρτα και λειτουργούς του Υπουργείου σας στις 29.4.2022 αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονιοί ως ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα γυναικών, τα οποία συναρτώνται, παράγουν ή αναπαράγουν βία σε βάρος αυτών θα θέλαμε να θέσουμε ενώπιον σας και γραπτώς τα πιο κάτω ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:
- Nομική αρωγή: Eίναι άμεσα αναγκαία η βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος νομικής αρωγής σε υποθέσεις οικογενειακού δικαστηρίου, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά τα ζητήματα από την διάλυση ενός γάμου με στόχο την ευημερία γυναικών και παιδιών, τα οποία περιέρχονται σε κατάσταση εξαθλίωσης και οικονομικής βίας. (Επισυνάπτεται αναλυτικό Σημείωμα το οποίο καταθέσαμε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής στις 2.5.2022).
- Οικογενειακό δίκαιο: Χρειάζεται να μελετηθούν εκ νέου τα νομοσχέδια του οικογενειακού δικαίου υπό έμφυλη οπτική γωνία με την παραχώρηση των αναγκαίων νομοθετικών εργαλείων (γονική μέριμνα σε περιπτώσεις βίας, διατροφή συζύγων αναστολή εκποιήσεων οικογενειακών κατοικιών), με στόχο την προστασία των γυναικών από κάθε μορφή σωματικής ψυχικής και οικονομικής βίας.
- Στελέχωση και Πρωτόκολλα Αστυνομίας: Χρειάζεται η άμεση επιστημονική στελέχωση των Γραφείων Βίας της Αστυνομίας ( ψυχολόγους κοινωνικούς λειτουργούς) και η επαρκής στελέχωση με εκπαιδευμένους στην έμφυλη ισότητα / έμφυλη βία αστυνομικούς. Τα πρωτόκολλα θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
- Περιουσιακές διαφορές / Οικονομική Βία: Θα πρέπει να επεξεργαστούμε ως Πολιτεία μηχανισμούς προστασίας γυναικών από εκποιήσεις οικογενειακών κατοικιών από Τράπεζες για επιχειρηματικά δάνεια συζύγων, με δυνατότητα στα οικογενειακά δικαστήρια να αναστέλλουν πλειστηριασμούς μέχρι εκδίκασης της αγωγής περιουσιακών διαφορών. Επιπρόσθετα θα πρέπει τα οικογενειακά χρέη εκτός από την αποκτηθείσα περιουσία να κατανέμονται μεταξύ των συζύγων.
- Εγγυήσεις / Υποθήκες συζύγων: Γνωρίζουμε ότι τα πλείστα επιχειρηματικά δάνεια συνάπτονται από συζύγους άντρες σε πλείστα των οποίων η γυναικά σύζυγος δίδει εγγύηση ή υποθήκη της οικογενειακής στέγης υπό καθεστώς άγνοιας, ψυχικής η ακόμα και σωματικής βίας η οποία καταλήγει σε οικονομική βία σε βάρος αυτής. Θα πρέπει το Υπουργείο και ο Φορέας να συνομιλήσουν με τον Σύνδεσμο Τράπεζων και την Κεντρική Τράπεζα για την υιοθέτηση Κώδικα Προστασίας Γυναικών Εγγυητών και άλλων μηχανισμών προστασίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κα Λαγκάρτ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πρόσφατη επίσκεψη της στην Κύπρο σε σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα ζήτησε την άμεση αντιμετώπιση της παραγωγής οικονομικής βίας σε βάρος γυναικών μέσω δανείων συζύγων.
Αυτονόητα παραμένουμε στην διάθεση σας για περεταίρω ανάπτυξη των πιο πάνω, αλλά και συνάντηση μαζί σας για παράθεση νομοθετικών λύσεων.
Επιπρόσθετα και με την ευκαιρία της προγραμματισμένης επίσκεψης της Επιτρόπου Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κας Helena Dalli θα εκτιμούσαμε όπως διευθετηθεί συνάντηση μαζί της για παράθεση των δικών μας εμπειριών και θέσεων.
Με εκτίμηση,
Αργεντούλα Ιωάννου
Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου
Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων