Ημερομηνία 03/02/2016
ΠΡΟΣ
Λήδα Κουρσουμπά
Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Κυρία Κουρσουμπά,
Ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων με την παρούσα θα θέλαμε να χαιρετήσουμε τις προσπάθειες σας μέσω υπομνημάτων και άλλων δράσεων και παρεμβάσεων για την στήριξη των οικογενειών και των ευπαθών ομάδων πληθυσμού για τα μέτρα στήριξης που πρέπει να λάβει η πολιτεία αλλά και την επισήμανση των προβλημάτων που δημιουργούνται με τις ανεπαρκείς κρατικές πολιτικές αντιμετώπισης την φτώχειας και της έκθεσης των παιδιών σε αυτήν.
Επιπρόσθετα με την παρούσα θα επιθυμούσαμε την σύμπραξη μας με σκοπό την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών και τη συνεργασία μας με υποβολή κοινών υπομνημάτων στα πλαίσια της κοινής μας φιλοσοφίας της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και της φιλοσοφίας του Συνδέσμου για στήριξη των Μονογονεϊκών Οικογενειών στην Κύπρο με τρόπο που αυτή αντανακλά στην αξιοπρεπή διαβίωση των παιδιών αυτών των οικογενειών.
Στη βάση των πιο πάνω θα θέλαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
1) Γνωρίζουμε πως ήδη συντάξατε έκθεση/υπόμνημα το οποίο αφορά της μητέρες προερχόμενες από Τρίτες Χώρες και οι οποίες έχουν παιδιά στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την συγκεκριμένη έκθεση την στηρίζουμε απόλυτα και την υιοθετούμε στο πλήρες περιεχόμενο της.
2) Επιπρόσθετα θα θέλαμε να θίξουμε και άλλα θέματα όπως αυτά των γονέων παιδιών Κυπρίων υπηκόων, ως αναφέρουμε πιο κάτω:
α) Το ύψος των ποσών του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι εξαιρετικά χαμηλό και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας οικογένειας.
β) Το γεγονός ότι από της ανάγκες διαβίωσης της οικογένειας, αφαιρούνται ως εισοδήματα οι διατροφές, τα επιδόματα τέκνων, μονογονιών και πολυτέκνων είναι απαράδεκτο. Η φιλοσοφία του ΕΕΕ είναι να καλύπτει τις ανάγκες βασικής διαβίωσης και όχι να περιορίζει τις ανάγκες των παιδιών στα ποσά των 140/240 ευρώ. Τα εν λόγω εισοδήματα (επιδόματα & διατροφές) καλύπτουν άλλα έξοδα των παιδιών. Να σημειώσουμε πως στις περιπτώσεις των αναπήρων, το επίδομα αναπηρίας δε αφαιρείται, θεωρούμενο πως καταβάλλεται για να καλύπτει ειδικές ανάγκες. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και τα πιο πάνω καλύπτουν ειδικές ανάγκες των παιδιών.
γ) Σχετικά με τον καθορισμό των ποσών όπως αυτά καθορίστηκαν στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 140 και 240 ευρώ για παιδιά μέχρι 14 ετών και άνω των 14 ετών αντίστοιχα, θεωρούμε πως αυτά ουδόλως ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών, των βασικών τους αναγκών και της αξιοπρεπούς τους διαβίωσης, αντίθετα τα ποσά αυτά καθρεπτίζουν επίπεδο ζωής κάτω από το όριο της φτώχιας.
3) Σχετικά με τα επιδόματα μονογονιών και το πως είναι διαμορφωμένος ο Νόμος θα θέλαμε να υποβάλουμε τα πιο κάτω παράπονα για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού:
- Θεωρούμε ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι το επίδομα μονογονιών αποκόπτεται όταν ο γονέας ο οποίος έχει τη φύλαξη του παιδιού συμβιώσει με άλλο άτομο
- Όπως επίσης και την αποκοπή του επιδόματος μονογονιων όταν ο γονέας ο οποίος έχει τη φύλαξη του παιδιού παντρεύεται με άλλο άτομο
Και στις δύο περιπτώσεις ο συμβίος/σύζυγος δεν αναλαμβάνει και δεν έχει καμία νομική υποχρέωση στην διατροφή και επιμέλεια των παιδιών άλλου ατόμου.
4) Διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα στην είσπραξη διατροφών που οφείλουν να καταβάλλουν οι γονείς στον γονέα που έχει τη φύλαξη των παιδιών για έξοδα των παιδιών. Διαπιστώνουμε πως εκεί όπου δεν εισπράττονται οι διατροφές αιτιολογημένα επειδή ο γονέας που οφείλει να τις καταβάλλει δεν έχει εισοδήματα, δεν υπάρχει κανένα κρατικό μέτρο στήριξης της επιβίωσης των παιδιών, με αποτέλεσμα αυτά να είναι εκτεθειμένα κοινωνικά. Εισήγηση μας είναι όπως οι διατροφές που αποδεδειγμένα και αιτιολογημένα δεν εισπράττονται, αυτές να καταβάλλονται από το κράτος και το κράτος αργότερα να αναλαμβάνει την ευθύνη είσπραξης τους όταν ο γονέας έχει πλέον εισοδήματα. Θεωρούμε πως η υποχρέωση της μητέρας να υποβάλλει συνεχώς εντάλματα εκδίδοντας φυλακιστήρια στον γονέα που δεν τα καταβάλλει προκαλεί μεγάλο ψυχολογικό κόστος αλλά και ρήξη στις σχέσεις με τα παιδιά.
Τα πιο πάνω αποτελούν και επίσημες και διακηρυγμένες θέσεις του Συνδέσμου και θα επιθυμούσαμε μια μεταξύ μας συνάντηση ώστε με κοινές γραμμές να διεκδικήσουμε κάθε δικαίωμα για τα παιδιά.
Με εκτίμηση,
Αργεντούλα Ιωάννου
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φιλων