ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 18.10.2021
1.Περί Τέκνου Νόμος /Επίδομα Μονογονιού
– Αποκοπή επιδόματος μονογονιού επί συμβίωσης και γάμου
– Παραβίαση ανθρωπίνου δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή
– Ο συμβίος ή νέος σύζυγος δεν έχει νομική υποχρέωση διατροφής τέκνων συμβίας.
– Καταβολή επιδόματος στον εν διαστάσει μονογονιό σε μερικούς μήνες από της διάστασης ή άμεσα με τη καταχώρηση αγωγής διαζυγίου και αίτησης διατροφής ή γονικής μέριμνας και την έκδοση προσωρινού διατάγματος ή με την βεβαίωση κοινοτάρχη η Γραφείου ευημερίας για την άσκηση φύλαξης των παιδιών.
– Επέκταση στις σπουδές των παιδιών .Αναγκαία η στήριξη του δικαιώματος μόρφωσης των παιδιών .
2.Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας- Επιδόματα :
– Aνύπαρκτη η κοινωνική στήριξη- έκτακτα επιδόματα σε ειδικές.(Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ισότητας –ΕΣΔΙ 2019-2023 -εισαγωγή και Στόχος 4- Ενδυνάμωση Ευάλωτων Ομάδων Γυναικών, Στόχος 4.1.3 διεξαγωγή Παγκύπριας έρευνας για την κοινωνικό οικονομική κατάσταση ,4.3.2. έρευνα σύνταξη στρατηγικού σχεδίου και ενδυνάμωσης ευάλωτων ομάδων 4.3.3., 4.5.2 –πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας )
– Αποκοπή επιδομάτων και όχι μετα από ειδοποίηση λόγων αποκοπής .
– Υπηρεσία επιδομάτων στελεχώνονται από μη κοινωνικούς λειτουργούς , ανεπαρκής στελέχωση
– Ανάγκη διασύνδεσης με υπηρεσίες ευημερίας .Στήριξη και όχι αστυνόμευση.
3.Νομική Αρωγή
-Συνεχής μείωση με συνέπειες στην παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στην δικαιοσύνη .( ΕΣΔΙ 2019-2023 ,στόχος 4.4.1 δωρεάν νομικές υπηρεσίες)
-Μη ενημέρωση για αριθμό στήριξης.
-Απώλεια επιδομάτων μέχρι να εγκριθεί η νομική αρωγή (3 με 6 μήνες) .Αποστέρηση και των επιδομάτων λόγω απόρριψης.
-Ανάγκη αναθεώρησης νομοθεσίας ( αναδρομική χορήγηση σε επείγουσες καταστάσεις βίας, προστασίας των παιδιών )
CEDAW (περιοδικές εκθέσεις δικαίωμα πρόσβασης στην δικαιοσύνη ευάλωτων ομάδων γυναικών).
- Τροποποίηση Οικογενειακού Δικαίου
– Συναφής η μελέτη .οι οικονομικές συνέπειες ενός διαζυγίου στις γυναίκες Συμπεράσματα δεν έχουν αξιοποιηθεί .
– Μη είσπραξη διατροφών. Μη επαρκής μη ειδική μονάδα είσπραξης ενταλμάτων στην Αστυνομία. Μη πληρωμή διατροφών από μέλη της αστυνομικής δύναμης.
– Αλλαγή διαδικασίας είσπραξης ενταλμάτων .
– Υποκατάσταση του κράτους στην καταβολή διατροφών από άτομο που αδυνατεί να πληρώσει
- Ε.Ε.Ε. /αφαίρεση επιδομάτων και διατροφών
– Καμία έμφυλη διαχείριση προγράμματος.
– Τεράστιες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις /οικογένειες και παιδιά παραμένουν απροστάτευτες χωρίς καμία δυνατότητα επιβίωσης .Ταυτόσημες οι προϋποθέσεις /διατάγματα για τους δυο θεσμούς ( επίδομα μονογονιού και ΕΕΕ) .Δεν καταβάλλονται έκτακτα επιδόματα στο μεσοδιάστημα .
– Αφαίρεση όλων των επιδομάτων / διατροφής ακόμα και επιδόματος τέκνου το οποίο παίρνουν και οι δίπολες οικογένειες .Καμία διαφοροποίηση του επιδόματος τέκνου στις μονογονεικές.
– Προσπάθεια ένταξης σε εργασία χωρίς να συνυπολογίζονται οι δυνατότητες εργασίας την νύκτα ή σε βάρδιες. Αποκοπή επιδόματος εάν δεν πάνε σε νυκτερινές βάρδιες (πχ. Ξενοδοχεία καμαριέρες).
– Δεν υπάρχουν προγράμματα ένταξης στην εργασία / εκπαίδευσης, ούτε κίνητρα σε εργοδότες να προσλαμβάνουν μονογονιούς με ευνοϊκά ωράρια .Αφαίρεση και επιδόματος μονογονιού ενώ στους ανάπηρους τα αναπηρικά δεν αφαιρούνται.
– Δεν υπάρχουν δομές φροντίδας παιδιών με χαμηλά τροφεία και εκτεταμένα ωράρια .Ούτε πληρωμή για κατ’ οικον φροντίδα παιδιών με αποτέλεσμα την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση των μονογονιών.
6.Ενταξη μονογονιών στην κατηγορία ευάλωτων ομάδων
Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να ενταχθούν στην ειδική μεταχείριση των ευάλωτων ομάδων εκεί όπου υπάρχει ειδική κατηγορία για σκοπούς ωφελημάτων και ειδικότερα για σκοπούς διατίμησης 08 στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα φωτοβολταικά .
7.Υπουργείο Παιδείας
– Δεν υπάρχει φύλαξη παιδιών από εύλογη ώρα πριν την έναρξη μαθημάτων ώστε η μητέρα (κυρίως) που εργάζεται η ώρα 7 π.μ. (π.χ. σε εργοστάσιο) να μπορεί να αφήνει τα παιδιά της ασφαλισμένα ή με υπευθύνους φύλαξης στο σχολείο μέχρι να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
– Τροποποίηση φοιτητικής χορηγίας ώστε να καταλαμβάνει όλες τις κατηγορίες παιδιών μονογονιών. Να συνάδει με την πρόνοια του Περί τέκνων Νόμου.
8.Εκποιήσεις/Στεγαστική πολιτική
Πολλές μονογονεϊκές οικογένειες κινδυνεύουν με εκποιήσεις κατοικιών από υποθήκες που δοθήκαν υπό συνθήκες βίας ψυχικής πίεσης /άγνοιας για δάνεια επιχειρήσεων συζυγών που εξαφανίστηκαν .Χρειάζεται ρύθμιση και άμεση ανάπτυξη στεγαστικών προγραμμάτων κάλυψης ενοικίων οικογενειών που ξεσπιτώνονται λόγω αυτών των δάνειων .
– Άμεση θεσμοθέτηση προγράμματος επιδότησης ενοικίων σε μονογονεϊκές οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια που βρίσκονται εκτός ΕΕΕ.( πχ, με ετήσιο εισόδημα μέχρι 15,000 ευρώ) .
9.Βία κατά των Γυναικών
– Δεν έχει καταρτιστεί Στρατηγικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών
στην βάση των απαιτήσεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
– Σύσταση ειδικών γραφείων στις αστυνομικές διευθύνσεις από μέλη των γραφείων διερεύνησης εγκλημάτων ( CID) .
-Ανεπαρκής στελέχωση και κατάρτιση στην αστυνομία και Γραφείο Ευημερίας .
-Γραφείο Ευημερίας ανύπαρκτο στην διαδικασία απεμπλοκής/απομάκρυνσης/ στήριξης του θύματος.
- Δημογραφικό
– Ένταξη της μονογονεϊκής οικογένειας και των αναγκών της στο στρατηγικό Σχέδιο για το Δημογραφικό.
– Να προβλεφθεί ειδική στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών με κίνητρα να ξαναπαντρεύονται ή να αποκτούν παιδιά με την διάλυση του γάμου αυτών. ( πχ μη αποκοπή επιδόματος μονογονιού).Η απουσία πολιτικών στήριξης συνιστά αντικίνητρο στην δημιουργία νέων οικογενειών.
11.ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ :
– Nα καταρτιστεί άμεσα Στρατηγικό Σχέδιο Ενσωμάτωσης Μονογονεϊκής Οικογένειας στους κοινωνικούς /κρατικούς θεσμούς αναγνωρίζοντας αυτήν και τερματίζοντας τον κατατεμαχισμό των προβλημάτων και στηρίζοντας την επιβίωση της μονογονεϊκής οικογένειας .
– Αναθεώρηση όλων των κρατικών κοινωνικών δομών και πολιτικών.
– Να ενοποιηθούν όλοι οι θεσμοί Έμφυλης Ισότητας για εφαρμογή της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές ( gender mainstreaming) με επαρκή στελέχωση και κονδύλια εφαρμογής πολιτικών, ώστε να υπάρχει πολιτική και διοικητική εποπτεία εφαρμογής πολιτικών στήριξης των ευάλωτων ομάδων γυναικών και των μονογονεϊκών οικογενειών.
– Να συζητηθούν τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Κυπριακή δημοκρατία προς υλοποίηση των παρατηρήσεων της Επιτροπής της CEDAW για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων γυναικών περιλαμβανομένων των μεταναστριών, του δικαιώματος πρόσβασης στην δικαιοσύνης του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και σε αξιοπρεπή διαβίωση, του δικαιώματος συμμετοχής στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι με βάση πάντοτε και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των στόχων της ισότητας η οποία προϋποθέτει τον απεγκλωβισμό γυναικών μονογονιών από την φτώχια, την βία, τον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.
18.10.2021
Αργεντούλα Ιωάννου Πρόεδρος
Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκων Οικογένειων και Φίλων