Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 16/3/2019 στη Λευκωσία, η ημερίδα του Συνδέσμου για το οικογενειακό δίκαιο, τα προτεινόμενα νομοσχέδια και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην ημερίδα συμμετείχαν η Επίτροπος Ισότητας, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο Σύνδεσμος για την Γονική Αποξένωση, γυναικείες οργανώσεις, δικηγόροι, εκπρόσωποι του Γραφείου Ευημερίας και η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά. Ο Πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου κος Λιασίδης ανέλυσε τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας, ενώ η Πρόεδρος του Συνδέσμου κα Ιωάννου κατέθεσε τις εισηγήσεις του Συνδέσμου για την ανάγκη επίλυσης των οικογενειακών διαφορών με σεβασμό στις αρχές της έμφυλης ισότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, πράγμα το οποίο δεν χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες αλλαγές.
Τονίστηκε ιδιαίτερα από πλευράς του Συνδέσμου ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν επιλύουν δίκαια τα προβλήματα διάλυσης ενός γάμου ούτε βελτιώνουν την λειτουργία των οικογενειακών δικαστηρίων.
Κυρίως δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα δίκαιης διευθέτησης των θεμάτων επιμέλειας των παιδιών, ούτε του καθορισμού δίκαιων διατροφών ούτε και της θεσμοθέτησης μηχανισμού είσπραξης αυτών. Δεν αντιμετωπίζεται η ανάγκη διατροφής συζύγων ιδιαίτερα όταν οι μητέρες έχουν την φύλαξη των παιδιών και δεν μπορούν να εργαστούν ή βγαίνουν από μια μακρόχρονη έγγαμη συμβίωση χωρίς να έχουν εργαστεί, οδηγούμενες σε πλήρη φτωχοποίηση.
Δεν αντιμετωπίζεται η δίκαιη διευθέτηση των περιουσιακών διαφορών, ιδιαίτερα η δημιουργία χρεών και οι εκποιήσεις από τις τράπεζες κατοικιών που βρίσκονται ενώπιον των οικογενειακών δικαστηρίων.
Οι Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας και Ψυχικής Υγείας δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες για να μπορούν να συνδράμουν στο έργο της αποκατάστασης γονικών σχέσεων αλλά και της αποτροπής γονικής αποξένωσης, πράγμα το οποίο ο Σύνδεσμο διεκδικεί να γίνει άμεσα .
Ο Σύνδεσμος εκφράζει την ανησυχία του για την δραστική μείωση παροχής της νομικής αρωγής στα οικογενειακά δικαστήρια, την ίδια ώρα που οι εκθέσεις της Επιτροπής της Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Διακρίσεων σε Βάρος της Γυναίκας καλούν την Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύσει την πρόσβαση των ευάλωτων στρωμάτων γυναικών σε μηχανισμούς προστασίας. Ο Σύνδεσμος τονίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού, επέκτασης αλλά και ταχύτερης παραχώρησης της νομικής αρωγής σε διάδικους που έχουν απόλυτη ανάγκη για προστασία των δικαιωμάτων τους και των παιδιών, ιδιαίτερα όταν από τα εκδοθέντα διατάγματα εξαρτάται η λήψη του επιδόματος μονογονιού και του ΕΕΕ.
Διαφωνία εκφράζεται επίσης ότι δεν καταργείται η αχρείαστη τρίμηνη προθεσμία για πνευματική συνδιαλλαγή από την Εκκλησία πριν την καταχώρηση διαζυγίου, η οποία συνεπάγεται απώλεια τριών μηνών επιδομάτων (μονογονεικού και ΕΕΕ), αφού το διαζύγιο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση παραχώρησης αυτών, ενώ οι οικογένειες δεν έχουν καμία ενδιάμεση προστασία.
Ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να διεκδικεί τον ριζικό εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και αντιλήψεις για την ισότητα την οποία οφείλει να σέβεται και να υλοποιεί αποτρέποντας την περαιτέρω φτωχοποίηση των μονογονεικών οικογενειών και όχι το επιφανειακό φτιασίδωμα που επιχειρείται. Προς τον σκοπό αυτό αναμένει από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να παρέμβουν αποφασιστικότερα στην βελτίωση των νομοσχεδίων.
Τέλος καλεί την Επίτροπο Ισότητας να δημοσιοποιήσει την μελέτη του Εθνικού Μηχανισμού για τις Οικονομικές Συνέπειες του Διαζυγίου στις Γυναίκες την οποία ό ίδιος ανέθεσε και ολοκληρώθηκε το 2017. Καλεί επίσης τον Υπουργό Δικαιοσύνης να προσαρμόσει τα νομοσχέδια του στα συμπεράσματα της μελέτης αυτής η οποία επιβεβαιώνει τις επιβαρυντικές συνέπειες του διαζυγίου στην περαιτέρω φτωχοποίηση των γυναικών μονογονιών και την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας.
Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεικών Οικογενειών και Φίλων