ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απρ 3, 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, κας Μαριλένας Ευαγγέλου, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2023 – Αιτήματα Συνδέσμου.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων σε συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου στις 30.3.2023 παρέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία άπτονται των πολιτικών του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ζητώντας άμεσες και περιεκτικές θεσμικές λύσεις.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες μονογονεϊκές οικογένειες επιβεβαιώνουν την πολιτική ανάγκη υιοθέτησης θεσμικών λύσεων, επανίδρυσης του κοινωνικού κράτους και στήριξης των μονογονιών, μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού που αριθμεί περί τις 35.000 οικογένειες, πολλές από τις οποίες, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Σύνδεσμος επέδωσε Υπόμνημα στην κα Ευαγγέλου, αναμένοντας απαντήσεις, τροχοδρόμηση λύσεων και τροποποίηση νομοθεσιών το συντομότερο δυνατόν.

Η κα Ευαγγέλου δεσμεύτηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερώσει τον Σύνδεσμο για τις πολιτικές και μέτρα τα οποία θα λάβει, σύμφωνα και με το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Ν. Χριστοδουλίδη.

Τα προβλήματα και οι θέσεις που τέθηκαν από τον Σύνδεσμο είναι τα πιο κάτω:

 

 1. Αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής: Μονογονεϊκό επίδομα/ΕΕΕ για μονογονιούς
 • Άμεση τροποποίηση του Νόμου, ώστε το μονογονεϊκό επίδομα, οποίο προβλέπεται στον Περί Τέκνου Νόμο να αποσυνδεθεί από την συμβίωση της /του μονογονιού ή τον γάμο με οποιονδήποτε άλλο πρόσωπο.
 • Άμεση παραχώρηση του μονογονεϊκού επιδόματος από της διακοπής της συμβίωσης, με απόδειξη της διάστασης με βεβαίωση κοινοτάρχη ή ένορκη δήλωση με απάλειψη της προϋπόθεσης έκδοσης διαζυγίου
 • Άμεση μεταρρύθμιση του μονογονεϊκού επιδόματος, ώστε να στηρίζονται ουσιαστικότερα με αύξηση του επιδόματος στις χαμηλόμισθες μονογονεϊκές οικογένειες
 • Άμεση τροποποίηση του ΕΕΕ, ώστε να σταματήσει να αφαιρείται από το ΕΕΕ, το μονογονεϊκό επίδομα αλλά και το ποσό της διατροφής.
 1. Δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για μονογονιούς
 • Δημιουργία κατάλληλων και δωρεάν δομών φροντίδας με εκτεταμένα ωράρια, για δημιουργία πραγματικών δυνατοτήτων απασχόλησης των μονογονιών.
 • Επιχορήγηση τροφείων δομών φροντίδας σε μονογονιούς
 1. Νομική Αρωγή σε υποθέσεις του Οικογενειακού Δικαστηρίου
 • Άμεση ενίσχυση/διεύρυνση της νομικής αρωγής σε υποθέσεις οικογενειακού δικαστηρίου να ενισχυθεί ώστε να δίνεται άμεσα και σε περιπτώσεις που το έχουν απόλυτη ανάγκη (άνεργες, χαμηλόμισθες, λήπτριες ΕΕΕ)
 1. Σύνδεση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας
 • Σύνδεση των ΥΚΕ με την ΥΔΕΠ, ώστε οι λήπτριες επιδομάτων να μπορούν να αποταθούν για βοήθεια στις ΥΚΕ και να τακτοποιούνται τα επιδόματα αυτών ή να λαμβάνουν την αναγκαία πληροφόρηση.
 • Καθορισμός λειτουργού των ΥΚΕ και της ΥΔΕΠ ανά επαρχία, ως υπεύθυνος για θέματα μονογονιών.
 1. Παροχή εκτάκτων επιδομάτων, άρθρο 10 (μόνο με επιστολή προς Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας)/Παροχή έκτακτου επιδόματος, άρθρο 11 (αφορά τους αιτητές ΕΕΕ)
 • Άμεση σύνδεση των έκτακτων επιδομάτων με τις ΥΚΕ ώστε οι οικογένειες που το έχουν ανάγκη να διαβιβάζουν τα αιτήματα τους μέσω των ΥΚΕ, οι οποίες θα εξετάζουν τα αιτήματα με αμεσότητα και με κοινωνικά κριτήρια
 1. Πρόγραμμα επιχορήγησης ενοικίων
 • Υιοθέτηση προγράμματος επιδότησης ενοικίων για ευάλωτες και χαμηλόμισθες μονογονεϊκές οικογένειες (με εισοδηματικό κριτήριο), οι οποίες δεν έχουν άλλη στέγη και αναγκάζονται να καταβάλουν τον ένα και μοναδικό μισθό στην εξασφάλιση στέγης
 1. Κοινωνική στήριξη θυμάτων βίας / Νομική Αρωγή για θύματα Βίας/ Στεγαστική πολιτική για θύματα Βίας Κατά των Γυναικών
 • Άμεση υιοθέτηση προγραμμάτων στήριξης των θυμάτων βίας, στεγαστικής πολιτικής πέραν των προσωρινών καταφυγίων σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της κυπριακής δημοκρατίας που προκύπτουν από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την τελευταία Έκθεση της Grevio για την Κύπρο (Οκτώβριος του 2022)
 • Να υιοθετηθεί ειδικό πρόγραμμα νομικής αρωγής θυμάτων έμφυλης βίας.

Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων

 

 

Related Posts

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας σήμερα 8η του Μάρτη. Εκφράζουμε την οδύνη μας σε όλες τις μανάδες Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Ελληνίδες, Τουρκάλες και Σύριες μανάδες που έχασαν τα παιδιά στην φονική σύγκρουση...

26 Οκτωβρίου 2022 · Δελτίο Τύπου: Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως & Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την καταβολή του Επιδόματος Μονογονεϊκών Οικογένειων

26 Οκτωβρίου 2022 · Δελτίο Τύπου: Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως & Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την καταβολή του Επιδόματος Μονογονεϊκών Οικογένειων

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων χαιρετίζει την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων