Παγκόσμια ημέρα μονογονεϊκών οικογενειών σημερα.

 

 

Παγκόσμια ημέρα μονογονεικών οικογενειών σήμερα και δεν μπορούμε να μην κάνουμε μια ανασκόπηση των δικαιωμάτων, του επιπέδου διαβίωσης των μονογονεικών οικογενειών την Κύπρο και να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας για την κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση μονογονεικών οικογενειών στην Κύπρο από το Κράτος .

 

Ως Παγκύπριος Συνδεσμος Μονογονεικών Οικογενειών και Φίλων, διαπιστώνουμε μια τεραστια οπισθοχώρηση των δικαιωμάτων των μονογονεικών οικογενειών στην Κύπρο και την παντελή απουσία οποιονδήποτε υποστηρικτικών δομών από το Κράτος. Σε πολλές περιπτώσεις μονογονεικές οικογένειες παραμένουν απροστάτευτες έρμαια της ανεργίας, της έλλειψης πολιτικών, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αγωνιζόμενες με νύχια και με δόντια καθημερινά, για το ψωμί και το γάλα των παιδιών τους .

 

Η 21η Μαρτίου συμπίπτει  και με την ημέρα κατά του ρατσισμού και γίνεται ίσως για να μας θυμίζει πως η μονογονεϊκή οικογένεια δεν πρέπει να περιθωριοποιείται και να στιγματίζεται, αντίθετα πρέπει κοινωνικά κι ανθρώπινα να επιβραβεύεται, να αναγνωρίζεται και να στηρίζεται. 

 

Με την ευκαιρία της ημέρας αυτής επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας και απαιτούμε :                                      

 

- Άμεση υιοθέτηση από το κράτος, πολιτικών στηριξης των μονογονιών και των παιδιών περιλαμβανομένων των επιδοματικών πολιτικών από το Γραφείο Ευημερίας.

-Τροποποίηση του ΕΕΕ ωστε να λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες των μονογονεικών  οικογενειών και να μην αφαιρεί τα επιδοματα και διατροφές

-Άμεση αναγνώριση της εν διαστάσει μονογονεικής οικογένειας και της συμβίωσης με άλλο άτομο με όλα τα δικαιώματα μονογονιού                                  

- Πληρωμή των διατροφών που δεν εισπράττονται από το Κράτος.

- Προγράμματα εκπαίδευσης και ένταξης των μονογονιών στην εργασία,                                                     

-Παραχώρηση νομικής αρωγής χωρίς καθυστερηση για διεκδίκηση δικαιωμάτων αυτών στα δικαστήρια.                                                  

- Τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας των Οικογενειακών Δικαστηρίων   

                                            

Ως Παγκύπριος Σύνδεσμος θα δώσουμε την μάχη μας μέχρι τέλους στηρίζοντας τις τεράστιες προσπάθειες και τους αγώνες των μονογονιών, να ανατρέφουν παιδιά με ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, ίδια ευημερία, ίδιες προσβάσεις στην παιδεία, και ίσα επίπεδα διαβίωσης με τα μέλη άλλων μορφών οικογένειας.

 

Μέχρι να σταματήσουν να ζουν οι μονογονεικές οικογένειες ως οικογένειες δεύτερης κατηγορίας και να αποκτήσουν το επίπεδο αξιοπρέπειας που δικαιούνται .

 

Αργεντούλα Ιωάννου

Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων

 

12476181 10207098830643858 1221220399 n

     rik320.gif  kapatsos320.gif  CDA.jpg   herodotus.jpg  Intercollege-large.gif