img6

Στην συνεδρίαση της Επιτροπή Εργασίας της Βουλής αυτή την βδομάδα η κα Ζετα Αιμιλιανίδου μας ανέλυσε τα «επιτεύγματα» του Ελάχιστου Εγγυημένου που αντικατέστησε όλες τις κοινωνικές πολιτικές του Κράτους προς τις «ευάλωτες» ομάδες, όπως ευγενικά πια αποκαλούμε

τον κόσμο που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας .

Δεν μας είπε η κα Υπουργός σε πόσες περιπτώσεις μονογονιών αφαίρεσε τις διατροφές που δεν εισπράττονται, ώστε να εφαρμόζει τον Νόμο.

Δεν μας είπε πόσες περιπτώσεις μονογονιών απέρριψε  το ΕΕΕ με την αιτιολογία είσπραξης διατροφών που δεν εισπράττονται.

Δεν μας είπε αν στους πατεράδες που παίρνουν ΕΕΕ τους συνυπολογίζει και πιστώνει την διατροφή που πρέπει να καταβάλλουν στα παιδιά τους .

Δεν μας απάντησε πως κατέληξε στο επίπεδο άνω της φτώχειας, στο ποσό των €140  ή €240 για τα παιδιά και αν αυτά ανταποκρίνονται σε αξιοπρεπή διαβίωση.

Μας είπε η Υπουργός σε Επιτροπή Εργασίας στη Βουλή, ότι ήδη 10,000 λήπτες δημοσίου βοηθήματος μεταφέρθηκαν στο ΕΕΕ και εξετάζονται οι υπόλοιποι λήπτες «που είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις και διαβιβάστηκαν στο Γραφείο Ευημερίας για εξέταση ».

Τον Ιούνιο του 2015 η Υπουργός στην Βουλή μας ενημέρωσε ότι είχαν παραλάβει 20,675  αιτήσεις ληπτών δημοσίου βοηθήματος για μεταφορά στο ΕΕΕ από τις οποίες απορρίφθηκαν αρχικά και εκ πρώτης όψεως 2,075 .

Με απλά μαθηματικά, παραμένουν 8,600 αιτήσεις ληπτών δημοσίου βοηθήματος που δεν εξετάστηκαν ακόμα ή και περισσότερες αν υποβλήθηκαν και άλλες .

Δεν μας απάντησε η κα Υπουργός αυτές οι «πιο δύσκολες  υποθέσεις» ποιους αφορούν.

Δεν μας ανέφερε ότι πλείστες από αυτές τις περιπτώσεις είναι μονογονιοί των οποίων οι αιτήσεις πάνε και έρχονται, τους ζητούν να τις αποσύρουν και να τις ξανακαταχωρήσουν για να μην δικαιούνται αναδρομικά και τους έχουν κάνει μπαλάκι οι υπηρεσίες.

Δεν μας απάντησε η κα Υπουργός : Πόσοι από τις 8,600 τουλάχιστον  αιτήσεις πρώην ληπτών δημοσίου, που περιμένουν από τον 2014 να εξεταστούν οι αιτήσεις τους, παίρνουν κάποιο βοήθημα για να ζουν;  Γιατί αποκρύβει την αλήθεια, ότι ο περισσότερος από τον κόσμο των 8,600  αιτητών και παιδιών υποφέρει και ασφυκτιά χωρίς βοήθεια από το κράτος αναμένοντας   για ένα ή δυο χρόνια την έγκριση της αίτησης τους; Kαι πόσο καιρό χρειάζεστε ακόμα για των άλλων 8,600 και πλέον  «δύσκολων αιτήσεων» που ο κόσμος δεν έχει άλλη αντοχή να  σας περιμένει;

Σε πόσες περιπτώσεις αναγκών υγείας και εξαθλίωσης απαντήσατε σε αιτήματα του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονιών για παροχή έκτακτου επιδόματος; Ποιας οικογένειας καλύψατε τα ενοίκια μέχρι να εξετάσετε την αίτηση της η οποία αντιμετωπίζει διαδικασία έξωσης με ανήλικα και βρέφη;

Eίναι απλό κα Υπουργέ: Αν οι πληροφορίες αυτές ήσαν τόσο “λαμπερές” για σας, είμαστε σίγουροι ότι θα τις δίνατε απλόχερα στην Βουλή και στα κανάλια, ενώ εσείς επιλέξατε να τις αποκρύβετε γιατί θα αποκάλυπτε την γύμνια και την ασπλαχνία των «κοινωνικών» πολιτικών της Κυβέρνησης σας.

Και μιλώντας για κοινωνικές πολιτικές στήριξης των ευάλωτων ομάδων,  ας θυμηθούμε ότι αυτές δεν εξαντλούνται με το Ε.Ε.Ε. Ο κόσμος θέλει δουλειές να εργαστεί και να ζησει αξιοπρεπώς και όχι να γίνεται ζητιάνος των επιδομάτων εξαθλίωσης.

Ως Συνδεσμος Μονογονιών ζητήσαμε από εσάς προγράμματα κατάρτισης και ένταξης γυναικών στην απασχόληση,  αντιμετώπιση του προβλήματος των ωραρίων των καταστημάτων που δωρίσατε στο κεφάλαιο χωρίς να σκέφτεστε πως θα εργαστούν οι μονογονιοί,  επέκταση των δομών φροντίδας παιδιών, επιχορήγηση του δυσβάστακτου κόστους νηπιαγωγείου, νομική αρωγή που την πετσόκοψε η Κυβέρνηση σας ώστε να μην έχουν πρόσβαση στην δικαιοσύνη οι μονογονιοί,  πληρωμή των μη εισπραχθέντων διατροφών λόγω ανεργίας από το Κράτος, αναβάθμιση του Γραφείου Ευημερίας .

Θυμάστε να μας έχετε απαντήσει κα Υπουργέ; Εμείς σας βλέπουμε μόνο στην Βουλή να μας επαναλαμβάνετε το ποίημα σας για το ΕΕΕ και πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε στο Κράτος για αυτή την ζητιανιά ζωής. Την απορρίπτουμε και θα αγωνιστούμε ενάντια στο μοντέλο φτώχειας που εισηγείστε!

alexis

Υστερόγραφο : Υποβάλαμε στο Γραφείο Ευημερίας ως Συνδεσμος, προγράμματα κοινωνικής στήριξης των μονογονιών για όσα δεν προσφέρουν οι υπηρεσίες σας… Και μας ζητάτε μελέτη βιωσιμότητας !!

Αργεντούλα Ιωάννου

Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεικών Οικογενειών και Φίλων 

 

 

564706 3760250004420 1221647416 33883640 2038892756 n

     rik320.gif  kapatsos320.gif  CDA.jpg   herodotus.jpg  Intercollege-large.gif