hitting below the belt

 

 

Τον περασμένο Ιούνιο (2015) σε συνάντηση του Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεικών Οικογενειών και Φίλων με την Υπουργό Εργασίας κα Αιμιλιανίδου η ίδια εξέφρασε την έκπληξη της για το ότι οι μονογονιοί χάνουν την ιδιότητα τους και το επίδομα σε περίπτωση συμβίωσης με άλλο άτομο, το οποίο δεν έχει καμία νομική υποχρέωση διατροφής των παιδιών της μονογονιού . Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα προσχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας .

 

 

page 1 thumb large

 

Τον Οκτώβριο σε συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής η κα Υπουργός δεσμεύτηκε και πάλι ότι θα καταθέσει πολύ σύντομα τροποποιητικό νομοσχέδιο για να διορθώσει το θέμα αυτό .

 

Είναι όντως νομικά και ηθικά απαράδεκτο η μονογονιός να μην μπορεί να προχωρήσει την ζωή της με άλλη σχέση αφού σε τέτοια περίπτωση θα χάσει το επίδομα μονογονιού το οποίο στις σημερινές συνθήκες είναι μια σημαντική βοήθεια για την μονογονική οικογένεια (€180 τον μήνα για κάθε παιδί).

 

Και είναι μεγαλύτερη παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική της ζωή λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας να «εποπτεύουν» εάν στο σπίτι της διαβιώνει άτομο του ίδιου ή άλλου φύλου (όπως αναφέρει ο Νόμος) ή  γυναίκες μονογονιοί να αναγκάζονται να κρύβουν την σχέση τους.

 

erotimatiko out

 

 

Το τελευταίο εξοργιστικό «νέο» βήμα είναι να ζητούν επιστροφή χρημάτων για περίοδο που τάχα συμβιούσε κάποια κοπέλα αποκόπτοντας αυθαίρετα και  το επίδομα τέκνου!

 

 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεικών Οικογενειών και Φίλων υπέβαλε τις θέσεις του τόσο στην Υπουργό όσο και στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής ζητώντας άμεση τροποποίηση των σχετικών προνοιών της νομοθεσίας ώστε :

 

-Η συμβίωση αλλά και ο γάμος με άλλο άτομο να μην επηρεάζει την ιδιότητα του μονογονιού και τον τερματισμό του επιδόματος αφού ο συμβίος/σύζυγος δεν έχει νομική υποχρέωση διατροφής των παιδιών από προηγούμενο γάμο.

 

-Μονογονείς να θεωρούνται και άτομα που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε διάσταση ( πχ. κατάθεση αίτησης διαζυγίου ή βεβαίωση κοινοτάρχη) .

 

-Το επίδομα να συνεχίζει για την περίοδο σπουδών του παιδιού  ώστε να εξασφαλίζεται η ελάχιστη στήριξη στο δικαίωμα μόρφωσης των παιδιών των μονογονιών .

 

30eb86ea08e5a87dfbff91d4cd57de64 L

 

Η πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας των βουλευτών του ΑΚΕΛ ( Κουκουμά,Φακοντης Σταυριανός) ώστε να θεωρούνται μονογονιοί και όσοι συμβιώνουν με άλλο άτομο η οποία κατατέθηκε σε πλήρη υιοθέτηση των δίκαιων αιτημάτων μας και την χαιρετίζουμε, θεωρείται ένα σημαντικό βήμα στην ανάγκη συνολικής τροποποίησης του Νόμου, για επέκταση της προστασίας και στήριξης της μονογονικής οικογένειας.

 

Σημαντικό βήμα έγινε με την τροποποίηση του Νόμου (Οκτώβρης 2015) για τις γυναίκες φυλακισμένων που πλέον θεωρούνται μονογονείς με αίτημα του Συνδέσμου μας και πρόταση νόμου επίσης του ΑΚΕΛ.

 

Εκτός του ότι δεν είχαμε καμιά ανταπόκριση από την Υπουργό και την Κυβέρνηση στα αιτήματα μας, η διαφωνία τους στην τροποποίηση του νόμου ( για την απώλεια του επιδόματος με την συμβίωση) λόγω κόστους όπως ανέφερε ο Γ.Γ. του Υπουργείου , συνιστά κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή των μονογονιών αλλά και διακρίσεων σε βάρος των παιδιών όσων μονογονιών βρίσκονται σε σχέση συμβίωσης .

 

Την ίδια απαράδεκτη άρνηση τροποποίησης του νόμου σε σχέση με τα παιδιά με κυπριακή υπηκοότητα που διαμένουν με την μητέρα τους υπήκοο τρίτης χώρας (όχι ευρωπαία) εξέφρασε η Κυβέρνηση. Το ότι η διάκριση αυτή στιγματίζεται τόσον από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και από την Επίτροπο των Δικαιωμάτων του Παιδιού ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων παιδιών/ κυπρίων υπηκόων, ποσώς ενδιαφέρει ή συγκινεί την Κυβέρνηση.

 

Αυτά τα παιδιά, που δεν δικαιούνται ούτε επίδομα μονογονιού, ούτε Ε.Ε.Ε. και οι μανάδες τους βρίσκονται στην χειρότερη θέση χωρίς κανένα άλλο υποστηρικτικό περιβάλλον να τα εξοντώσουμε ως πολίτες ανεπιθύμητους στην Δημοκρατία; Η Κυβέρνηση πρακτικά αυτό προτείνει.

 

 

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η κατάσταση είναι αφόρητη για τους μονογονιούς αφού η δήθεν προστασία του Ε.Ε.Ε. έχει αποδεικτεί τρύπια. Η Υπηρεσία επιδομάτων συνεχίζει να «εκκαθαρίζει» αιτήσεις μονογονιών ενώ το Γραφείο Ευημερίας παραμένει θεατής χωρίς καμιά στήριξη, χωρίς καμία ενδιάμεση προστασία, χωρίς κανένα ρόλο.

 

 

 

Αργεντούλα Ιωάννου

Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεικών Οικογενειών και Φίλων 

 

 

 

     rik320.gif  kapatsos320.gif  CDA.jpg   herodotus.jpg  Intercollege-large.gif